Один день зі служби саперів Ірпеня

Точніше, це не день, а маленький епізод, свідком якого я став і які трапляються майже кожного дня.

В середу 5-го червня близько 10:00 на пульт Муніципальної Варти Ірпеня поступив дзвінок, про те, що на вулиці Покровській біля житлових будинків був знайдений нерозірваний снаряд.

На місце відразу виїхав наряд саперів на чолі з їх керівником – Яковом Ганулом. Я був поряд, і долучився до цієї місії, з ціллю подальшого висвітлення цього випадку для нашої громадськості. Звісно, що ми дотримувалися усіх суворих заходів безпеки, які були потрібні в таких випадках.

Ситуація стандартна – комунальники рили екскаватором траншею для прокладання труб і натрапили на глибині півтора метра на цей “сюрприз”. При детальнішому огляді на місці – ним виявився артилерійський снаряд калібра 120 мм, в повному бойовому стані і з активованим підривником. Він пролежав в землі більше двох років.

Ситуацію ускладнював ще той факт, що снаряд був зачеплений ковшом екскаватора якраз в районі підривника, внаслідок чого зазнав певної деформації, але якимось дивом не вибухнув.

Розмінування проводив сам Яків, який після обережного очищення снаряду від землі спробував підривник зняти, але той не піддався, намертво прикипівши до корпусу.

Після цього снаряд довелося обережно вилучити і передати ДСНС для подальшої його утилізації.

Повірте, це дуже моторошне видовище, коли людина голими руками достає цю смертоносну штуку, яка в будь-який момент може вибухнути, нічого не залишивши живого на кілька десятків метрів навкруги.

Сапери Ірпеня це не просто мужні люди, це для мене взагалі якісь супергерої, які кожного дня ризикують своїм життям, аби зберегти наші.Після цього у мене взагалі немає ніяких слів – одні почуття дуже глибокої людської вдячності.

За два роки і два місяці своєї роботи Сапери Ірпеня вилучили більше 2100 боєприпасів в ірпінській громаді а якщо рахувати такі мілкі боєприпаси як набої, то загальна кількість перевалила вже за 6000.

І це тільки в одному Ірпені, де бойові дії тривали трохи більше місяця.

Може когось цікавить просте питання – “Що було б тому випадку, коли б у нас не було цих мужніх хлопців?”

На місце знахідки відправили б наряд міліції, який би огородив небезпечну ділянку, встановив цілодобове спостереження, чекаючи на приїзд ДСН-ників, А їх зараз можна чекати тижнями, через величезне завантаження.

Можливо б навіть довелося евакуювати мешканців довколишніх будинків.

І як результат – блокована робота комунальних служб, зайва відволікання поліцейських, страх місцевих мешканців і т.д.

А так у нас є ці героїчні хлопці, робота яких майже невидима, але так потрібна зараз і ще буде потрібна десятки років після перемоги.

Хочу нагадати, що саме нерозірвані боєприпаси несуть саму велику небезпеку для людей, тому що можуть вибухнути будь-якої миті, а українська земля і вода їх дуже міцно приховали в своїх глибинах.

І такого добра у нас ще дуже-дуже багато

Тому, якщо ви побачили підозрілі чи вибухонебезпечні предмети на території Ірпінської міської територіальної громади (Ірпінь, Михайлівка-Рубежівка, Забуччя, Козинці, Діброва), телефонуйте за номерами цілодобової «гарячої лінії» Муніципальної варти: (073) 070-05-57, (068) 379-92-27, (04597) 60-400 

(на цих мобільних номерах є месенджери Telegram, Viber, WhatsApp і Signal, якими можна скинути подробиці та координати).

Особливо доводьте цю інформацію до дітей і не залишайте їх без нагляду – тим більше зараз – під час літніх канікул.

А поки що прошу просто подякувати нашим героїчним хлопцям з Фондом Гуманітарного розмінування Ірпінь в коментарях під цим дописом і особисто їх керівнику Якову Ганулу, за їх щоденну і дуже ризиковану працю.

Поки вони у нас є – ми в надійних руках! Ви врятували не один десяток життів ірпенчан і врятуєте ще!

Дуже дякуємо вам хлопці від нас – ви справжня українська сила! Друзі Патрона завжди підтримають Вас на інформаційному фронті – в навчанні діток і дорослих Мінній Небезпеці. Влітку ми не зупиняємось – у нас і у наших саперів ще дуже-дуже багато роботи.

Безпечного і безвибухового нам усім життя!
Все буде Ірпінь!
Все буде Україна!
Слава Україні!

P.S. А поки ми були на виїзді на пульт Муніципальної варти поступило ще два аналогічні сигнали про знайдені залишки війни – розмінування постійно триває 24/7

Similar Posts