Друзі Патрона, Аня-манекен і старовинна легенда

 Кілька днів назад Друзі Патрона прийняли участь у дуже позитивному дитячому спортивному заході, організованому БФ Реал Мадрид і ГО Епіцентр Дітям. 

Тут було 230+ учнів, які приймали участь у футбольних і баскетбольних змаганнях! Минулого року нас сюди теж запрошували і ми читали лекції з Мінної Небезпеки дітям в перервах між спортивними турнірами!

Зараз же ми супроводжували  своїх колег – волонтерів Червоного Хреста, які навчають дітей першій домедичній допомозі.

Нам виділили окрему локацію, ми розмістили там спеціальні манекени і показували дітям і їх батькам, як правильно робити Серцево-Легеневу реанімацію (СЛР) людині, яка втратила свідомість і не подає ознак життя. 

Спортсменам це теж потрібно, адже на спортивних майданчиках може трапитися всяке.

Більше трьох годин у нас були повні аншлаги від дітей, їх батьків і тренерів – кожному хотілось спробувати свої нові навички на манекенах. Манекенів у нас було два – дорослий і підлітковий. В якийсь момент ми навіть думали, що наші два манекени не витримають такого навантаження.

Це професійні манекени, які спеціально створені для подібних тренувань і коштують чималих грошей. Всі вони мають назву – “Anne QCPR” – а інструктори їх називають просто – “Аня”. Чому саме Аня – на це є красива старовинна легенда, яку мені тут дуже захотілося тут розповісти:

Ця історія розпочалась в Парижі наприкінці позаминулого століття, коли із Сіни дістали тіло юної дівчини. Патологоанатом в морзі був настільки зачарований красою та безтурботністю її обличчя, що вирішив зробити гіпсовий зліпок. 

Маска вийшла настільки ніжною та чарівною, що з неї зробили безліч копій, а потім почали продавати.

Тож посмертна маска «незнайомки з Сіни» стала витвором мистецтва. Нею прикрашали стіни квартир та вітрини магазинів, а художники писали з неї портрети. Історія незнайомки хвилювала уми митців навіть в середині ХХ століття, і саме тоді вона знайшла несподіване продовження.

У 1950 році норвежець Осмунд Лаєрдал розвивав невеличкий бізнес з виробництва лялькових іграшок. Також він випускав невеликими партіями матеріали для надання першої допомоги. 

Саме до нього звернувся австрійський лікар Петер Сафар, автор курсів з серцево-легеневій реанімації. Потрібно було розробити манекен для відпрацювання навичок непрямого масажу серця та штучного дихання.

Норвежець згадав маску, яка висіла в бабусиній вітальні і подарував її обличчя манекену для СЛР, назвавши її Анна. Точніше, тренажер називається Resusci Anne («Воскреси Анну»).

Цікаво, що на сайті компанії Laerdal майже всі манекени і до цього часу носять ім’я Анна. Є портативні Анни, Анни-немовляти, Анни-підлітки…

А що стосується самої Анни, то з 1960 року вона «навчила» навикам серцево-легеневої реанімації більше 400 мільйонів людей. Саме через це ту саму «незнайомку з Сіни» і називають «найзацілованішою дівчиною в світі».

Ось така чарівна легенда про життя, яке перемагає смерть!

Ми дуже дякуємо організаторам за такий чудовий і корисний захід!

Have a safe and explosion-free life!
Everything will be Ukraine!
Glory to Ukraine!

Similar Posts