Друзі Патрона і Пластуни!

Доброго дня,  це Друзі Патрона!
Нещодавно ми отримали запрошення на проведення своїх занять в Бучанському Пластовому Центрі – на що з радістю згодилися.

Дуже крута у них місцина. де є багато чого – просторий лекторій, тренажерний зал, зони для відпочинку й навіть міні-хостел для пластунів. Тут нам влаштували повну екскурсію.
На території центру також знаходяться спортивні зони, мотузковий парк і місце для ватри.

Цей центр запустили у жовтні 2018 року і на відкриття приїхав Президент України.


Пласт — це українська скаутська організація, яка сприє всебічному, патріотичному вихованню української молоді.  Вона була створена ще у 1911 році та сьогодні його представники є в багатьох країнах світу, а тільки в Україні їх понад 9 тис. чоловік.

Уся їх спільнота за віковими критеріями ділиться на “улади” (об’єднання):
1. Пластові Новаків – наймолодший улад, де діти 7-11 років готуються пластувати.
2. Пластові Юнаки та Юначки  – 11-18 років. Тут починається справжнє пластування, що спирається  самовиховання.
3. Старші Пластуни – виховна спільнота української молоді у віці 18 – 30 років, які можуть творити курені. У цьому уладі пластуни самостійно завершують своє самовиховання, добровільно гуртуються для плекання дружби.
4. Пластунів Сеньйори – об’єднує пластунів, які вийшли з віку 30 років, але бажають допомогти у виховній праці

Рій – найменша організаційна частина молодих пластунів, куди входить 6-12 учасників, 2-4 рої можуть утворити гніздо. Взагалі структура пласту досить непроста, на перший погляд, тому ми тут привели саму його базову структуру.

А з нами вчилися такі екзотичні рої:

  • Боревітри,
  • Хоробрі їжаки,
  • Лісові коти,
  • Швидкі соколи
  • Мандрівні Сурікати
  • Магурки
  • Срібні Лиски
  • Тигренята,
  • Лісові олиці

Заняття проходили в суботу і в них приймали участь, крім юних пластунів, ще їх батьки.
Сподобалось всім – а кілька юнаків показали дуже глибокі знання з мінної Небезпеки.

А ще тут була чергова міні-історія від юної учасниці, і все почалося з питання:

Що робити – коли на полі біля будинку ДСНС поставило офіційний попереджувальний знак “Обережно Міни” і там вже дуже довго? Як тоді жити та ходити там, коли шлях до будинку проходить саме через це поле?

Такі ситуації зараз трапляються, коли розміновується тільки обмежена ділянка для проходу людей, а решта території залишається на певний час неперевіреною. Це пов’язано з об’ємом і пріоритетністю роботи саперів – в першу чергу розміновуються міста, де проживає багато людей.

В таких випадках потрібно людям ходити тільки там, де офіційно дозволено і дочекатися повного розмінування і зняття знаків мінних полів.

Дякуємо юним пластунам – такі організації виховують у молоді дуже важливі і корисні навички! Запрошуйте нас  ще – залюбки приїдемо.

За правилами – ДСНС після розмінування повинно передати місцевій владі документальні акти, про очистку конкретної території від вибухонебезпечних залишків війни. Це за правилами – але як вони зараз працюють, нам точно не відомо.

До зустрічі, майбутні друзі Патрона з усієї України, ми вже йдемо до вас!

Безпечного і безвибухового нам усім життя!

Similar Posts