Небезпечні знахідки війни поруч з нами

Друзі Патрона продовжують свої регулярні заняття з Мінної Небезпеки в ірпінському ліцеї №3, що по вулиці Северинівська 129.

Працюємо в бомбосховищі, куди по черзі нам приводять різні класи. Коли повітряна тривога, тоді заняття призупиняємо, тому що в бомбосховище заходить вся школа!

З молодшою ланкою ми вже закінчили – тепер працюємо зі старшими школярами – тут і питання і розповіді вже більш серйозніші.
Ще кілька виїздів і ми повністю завершимо роботу з усіма класами ліцею.

Далі розкажу одну історію, які у нас в Ірпені інколи трапляються 

Навпроти 3-го ліцею є приміщення, на першому поверсі якого зараз знаходиться відділення Ірпінського Червоного Хреста – стара будівля “Укртелекому”.

Там є внутрішній дворик, до якого веде звичайна асфальтована доріжка, на якій було три невеликі вирви від мінометних обстрілів. Про це свідчать посічені стіни будівель і парканів навкруги.

Особисто я ходив там десятки разів і навіть фотографував кілька місяців назад ці сліди війни, які вже частково позаростали травою.
Не так давно хтось із волонтерів помітив там якийсь металічний осколок – після чого були викликані наші ірпінські сапери – добре що вони у нас є!

В кожній з цих невеликих вирв був знайдений хвостовик міни – три вирви – три хвостовики!
Вони вже були використані тому і безпечні для життя людини, але факт є факт – це все вибухонебезпечні залишки війни.

І те, безпечні вони вже чи ні – може визначити тільки професійний сапер або військовий – звичайна людина цього не знає.
Нажаль, ще дуже багато схожих “сюрпризів” буде знаходитись в нашому місті і на нашій землі. З часом вирви земля приховує в собі, а вибухівка не має терміну придатності, тому і небезпечна через десятки і сотні років!

Пам’ятайте про це!

Відносьтесь з великою обережністю не тільки до підозрілих предметів, а і до вирв і схожих на них місць!
Саме ці речі ми і розповідаєм на своїх заняттях з Мінної Небезпекви для дітей – зараз з такими знахідками можна зустрітися будь-де і будь-коли!

До зустрічі, майбутні Друзі Патрона – ми вже йдемо до вас!
Безпечного і безвибухового нам усім життя!

Все буде Ірпінь!
Все буде Україна!
Слава Україні!

Similar Posts