Друзі Патрона в Музичах

Кілька днів тому завітали з навчанням з Мінної Небезпеки до ліцею села Музичі Білогородської громади.

Проводили два заходи – спочатку для молодшої школи, а потім і для старших класів. Кожного разу нам намагалась зашкодити повітряна тривога, але вона швидко минала і ми майже не вибились з робочого графіку.

В ліцеї налічується всього 315 дітей, які вимушені навчатися у дві зміни через обмеження розміру укриття. Зараз це стандартна проблема для всіх навчальних закладів України – і кожен її вирішує по своєму. 

Тут свого укриття немає взагалі і учні з вчителями в разі небезпеки переходять до бомбосховища в місцевому палаці культури, який знаходиться поруч.

На жаль зараз такі реалії нашого життя і це ще не найгірший варіант рішення, які ми бачили в різних куточках Бучанського району. Головне – уберегти дітей від можливої небезпеки та створити для цього необхідні умови.

В Музичах керівництву ліцею це вдається – і ще тут дуже гарний стадіон і спортивний майданчик.

Але був ще один факт, який нам дуже запав в душу.

В класі трудового навчання працівники школи організували виробництво маскувальних сіток – прямо на першому поверсі ліцею. Поспілкувавшись з вчителями ми дізналися, що вони займаються цією справою дуже давно – ще до повномасштабного вторгнення.

Спочатку створили таке виробництво в будинку культури – потім його перенесли до ліцею. Дуже зручно для вчителів – з’явилась вільна хвилинка – пішли працювати. Процес налагоджений – всі працівники взаємозамінні.

Матеріал шукають і закуповують самі за власні кошти або зібрані донати – є своя черга з замовлень по необхідним розмірам і кольорам.

Тут облаштовані зручні кріплення, тримачі і барабан для стрічок – повноцінне професійне виробництво, яке працює без вихідних. Так ми і працювали цього дня паралельно – ми проводили сесії дітям, а вільні від занять вчителі плели маскувальні сітки через стінку від нас.

Такі приклади дуже надихають інших людей – подібних виробництв в Україні за останні два роки я бачив немало, але в будівлі школи таке зустрів вперше.

Щира подяка усім українським жінкам, які не втомлюються допомагати ЗСУ своєю працею.

Дякуємо керівництву Музичанського  ліцею за теплий прийом, розумних і допитливих дітей і за допомогу армії – це дуже достойно і патріотично!

Ми сюди ще точно завітаємо – не для усіх діток провели свої заняття.

Друзі Патрона йдуть далі – в школи Бучанської громади!
Безпечного і безвибухового нам усім життя!
Все буде Україна!
Слава Україні!

Similar Posts