Друзі Патрона в Копилові

Поки державні школи пішли на літні канікули, ми згадуємо свої поїздки за 2023-24 навчальний рік.

В квітні ми відвідали Копилів – мальовниче селища в Макарівській Громаді Бучанського району. В місцевому ліцеї навчається близько 150 дітей і туди ми завітали разом з колегами з Міжнародного Червоного Хреста.

Крім звичайного для нас навчального процесу, Копилів запам’ятався ще з іншої причини:

Поруч з ліцеєм в одному дворі знаходиться відома національна пам’ятка архітектури – садиба Фон Мек, будівництво якої розпочалось в 1882 році.

Його власником був барон МиколаФон Мек – промисловець, благодійник та власник залізничних шляхів. Після 1917 в цьому приміщенні було багато чого – агрономічна школа, німецький штаб, військовий шпиталь, районна лікарня, середня школа, музична школа, сільська рада…

Зараз садиба знаходиться в дуже аварійному стані – що не заважає школярам та місцевій молоді проводити тут своє дозвілля. Це видно з числених написів і купам сміття поруч з маєтком.

Будівля внесена до Державного реєстру архітектурних пам’яток національного значення, але прикро, що вона нікому не потрібна, судячи з зовнішнього стану.

Сподіваємось, що після нашої перемоги знайдуться бажаючі і можливості для відновлення подібних місць – це наша історія. Красива вона чи не дуже – але наша.

І нагадуємо дорослим – не пускати дітей в старі і закинуті будівлі по тій простій причині, що там небезпечно!

Друзі Патрона поступово розкажуть про всі свої навчальні мандрівки Бучанським районом – зараз працюємо в літніх таборах! 

Безпечного і безвибухового нам усім життя!
Все буде Україна!
Слава Україні!

Similar Posts