Що таке навчання по Мінній Небезпеці?

Мінна Небезпека – дуже загадкова і не відразу зрозуміла, на перший погляд, тема для навчання – про що там говорять і чому вчать? Основні версії такі:

  • вчать пошуку мін і їх розмінуванню
  • розглядають технічні характеристики мін
  • показують, як можна знешкодити міну самостійно

Все це зовсім не так, особливо коли питання стосується дітей. Ми вже звикли до схожої першої реакції на нашу діяльність, тому хочу дещо прояснити суть таких занять

Я Oleksandr Tovstonog, задумавши пів року назад проєкт Друзі Патрона, взяв курс саме на дітей, тому що це сама допитлива і ризикова аудиторія. Природна цікавість часто спонукає їх до небезпечних дій та експериментів.

Тому ми взялися за те, щоб пояснити школярам – що треба робити, і, саме головне, що не треба робити, при зустрічі з будь-якими боєприпасами.

А головна наша мета – змінити поведінку дітей, які зіткнулися в реальному житті зі смертельними залишками війни. Тому наше заняття складається з важливих розділів, які все це пояснюють.

Скажу відразу – наша презентація доробляється і адаптується до вимог юної аудиторії кожного тижня. За основу ми взяли стандарт Червоного Хреста, але доповнили і розширили матеріал своїми тезами, пунктами і живими прикладами.

В залежності від віку учнів і відведеного нам часу – у нас є різні варіанти презентацій, тривалістю від 30 до 90 хвилин

Коротко розражу про кожен окремий розділ:

1) Види загроз

Тут ми показуємо учням основні види загроз, які під час війни можуть зустрітися кожному з нас:

  • Міни
  • Міни-пастки
  • Залишені боєприпаси
  • Боєприпаси що не вибухнули
  • Стрілянина
  • Артилерійський обстріл

2)Міжнародна статистика

Це мій обов’язковий пункт, щоб діти розуміли наскільки все у нас серйозно. Основна теза в тому, що навіть якщо війна закінчиться сьогодні, то на повне розмінування України буде потрібно не менше 100 років!

3) Види мін

Технічний розділ, де ми розглядаємо основні види мін, їх базові характеристики, особливості та відмінності між собою. Протипіхотні та протитранспортні, фугасні та осколкові, звичайні та касетні – тут короткий огляд з фото і відеоматеріалами.

Живі макети і муляжі ніколи не показуєм для того, щоб не визвати у дітей зайвого інтересу і вуявних обмежень типу –

“Мені колись міну показували – то вона не така!”

Сьогодні будь-який підозрілий предмет може бути небезпечним – оце головне, що треба зрозуміти

4) Наслідки від мін

Тут зазвичай всі думать тільки про фізичні – травми, поранення і можливу смерть, але ще є – психологічні, економічні і т.д. Саме про це ми тут і говоримо

5) Вибухонебезпечні предмети

Це важливий пункт, де розповідається про всі вибухонебезпечні залишки війни (ВЗВ) – залишені боєприпаси і боєприпаси що не вибухнули.

6) Види небезпечних місць

Це дітям особливо треба пояснити – чому не варто ходити в лісосмуги, згорівші будівлі, до знищеної і покинутої військової техніки та багато чого іншого. Особливий акцент тут робимо на маркуванні мінних полів і на офіційних і неофіційних знаках.

7) Правила безпечної поведінки

Це останній і самий важливий пункт нашого навчання – те, заради чого ми все це робимо. Тут ми розглядаємо різні можливі ситуації і даємо чіткий алгоритм дій, для того чоб вберегти своє життя і оточуючих людей від можливої небезпеки.

Розглядаємо такі ситуації:

  • Як залишатися у безпеці?
  • Що робити на при виявленні підозрілого предмету?
  • Ваші дії, якщо ви опинилися на мінному полі?
  • Твої дії, якщо став свідком нещасного випадку…

І саме тут ми підсумовуємо все те, що було показано і розказано раніше. Таким чином шкільна презентація в ідеалі займає 40-45 хвилин і якщо залишається час, то ми відводимо його на запитання та історії дітей.

А історій вже зібралось немало, тому що ми працюємо з дітьми Ірпеня, Бучі і Гостомеля і багато хто з них відчув всі тяготи окупації і бойових дій на собі.

Нам, як батькам, цього б не хотілося ніколи в житті – але такі сьогодні у нас реалії. І щоб вберегти життя людей, які вже живуть на звільнених територіях, ми вчимо їх правилам безпечної поведінки з тим злом, якого ще дуже багато залишилось на нашій землі.

Зараз наше навчання не обмежується тільки живими уроками в Бучанському районі- ми вийшли і в онлайн, для дітей з дистанційною формою навчання.

А для тих людей, хто географічно знаходиться в інших регіонах нашої держави і за її межами – кожного вівторка в 19.00 по Києву ми проводимо свої регулярні онлайн-заняття з Мінної Небезпеки.

Ми будемо дуже раді кожній дитині і її батькам, які зможуть прийти і отримати таку життєво-важливу інформацію від Друзів Патрона – будь ви з Херсона чи Миколаєва, Запоріжжя чи Дніпра, Харкова або Чернігіва і з інших міст і сіл нашої Батьківщини.

Якщо у вас є таке бажання і потреба – всі подробиці знайдете тут: https://bit.ly/3FbXocT

Чужих дітей зараз немає – всі свої і всі наші! Дуже хочемо в цьому році навчити безпечній поведінці не менше ніж 100 тисяч українських дітей!

До зустрічі, майбутні друзі Патрона з усієї України – приходьте до нас!

Have a safe and explosion-free life!

Similar Posts